Fuck Everyone!

Is er tegen jou wel eens gezegd dat je iets niet zou kunnen? En wat dacht je toen? Fuck Everyone! Laat je stem horen.

Gisteren was het Internationale Vrouwendag met als thema ’Laat je stem horen’. Tegenwoordig zijn er weinig onderwerpen meer te bedenken waar geen ’Nationale dag’ voor in het leven is geroepen; Pannenkoeken, Complimenten, Moeders, Vaders, IJsberen, Braille en er is zelfs een Pindakaasdag op 22 januari. Veel van deze dagen zijn leuk, aardig, vermakelijk, maar verder doet het weinig. Echter de Internationale Vrouwendag is er toch echt eentje die nog steeds op de agenda hoort.

Op 30 maart 1981 vond er in Nederland een massale demonstratie plaats; de vrouwenstaking. Meer dan 500.000 vrouwen kwamen in opstand tegen de Abortuswetgeving van Kabinet van Agt. Maar deze staking behelsde veel meer. Zij lieten hun stem horen! Deze landelijke demonstratie heeft veel gedaan voor de vrouwenbeweging in Nederland. We zijn nu 36 jaar verder en nog steeds is het nodig om tijdens de Internationale Vrouwendag stil te staan bij de rechten van vrouwen over de hele wereld. Zo ook ik. Ik was uitgenodigt om mijn stem te laten horen tijdens een bijeenkomst in Schagen.

Wat betekent het voor mij om anno 2017 als vrouw mijn ding te kunnen doen? Als echtgenoot van een ondernemende man, als moeder van 3 kinderen, als ondernemer, als betrokken Schagernees, als lid van diverse sociale netwerken, als voorzitter van Fem2Business en als Levensgenieter?

Ik ben de vrouwen die mij voorgingen dankbaar. Dankbaar dat zij hun stem hebben laten horen. Dat zij hebben gevochten voor mijn kiesrecht, voor mijn positie op de arbeidsmarkt, voor het feit dat ik mijn eigen keuzes kan en mag maken.

Maar hoe werkt dit nu in de praktijk? Vaak vragen, vooral vrouwen, mij – hoe - ik dat nu allemaal doe. Al die ballen in de lucht. Nog vaker vraagt men -waarom- ik doe wat ik doe. Deze laatste vraag wordt aanzienlijk vaker door mannen gesteld.

Hoe ik het doe? Door mijn stem te laten horen. Door altijd in overleg te zijn met mijn achterban. Ik probeer zo min mogelijk aannames te doen. Thuis bespreken we elke week onze agenda’s. Kijken we wie wat doet. Want…. Ik kan dan wel enorm geëmancipeerd zijn, mijn echtgenoot moet dat ook zijn. Anders werkt het niet.

En daar zit natuurlijk de kneep; mannen kunnen onbeperkt carrière maken. De vraag -hoe- zij de dingen thuis regelen zal niet vaak aan hen gesteld worden. Iets wat heel diep geworteld zit krijg je er niet zomaar uit. Mama zorgt voor de kinderen en papa voor het geld.

In Nederland werkt nog steeds een flink deel van de vrouwelijke beroepsbevolking part time. 80% van de leden van Fem2Business werkt meer dan 40 uur. Deels gewoon omdat ze geld moeten verdienen, deels omdat ze het fijn en leuk vinden om zichzelf te ontwikkelen. Om te groeien en om iets te kunnen betekenen in de maatschappij.

En dan kom ik weer terug op de – Waarom – vraag, die mannen mij stellen. Waarom wil je als vrouw zo nodig jezelf profileren op de arbeidsmarkt? WAAROM? Omdat ze denkt; Fuck You! Omdat ze economisch zelfstandig wil zijn. Omdat ze zichzelf graag wil ontwikkelen. Omdat ze graag iets wil betekenen voor de samenleving.

En last but not least, omdat ze heel graag aan haar kinderen wil laten zien hoe belangrijk het is om op economisch en op intellectueel niveau onafhankelijk te zijn. Om te laten zien dat je ergens voor kan en mag staan.

Voor mij persoonlijk is het thema; ‘Laat je stem horen” mij op het lijf geschreven. Ik laat graag mijn stem horen. Niet omdat ik mezelf graag wil horen of dat ik ter meerdere glorie van mezelf heel hard sta te roepen. Sommige mensen denken dat wel vaak overigens. Maar dat negeer ik. Hoe moeilijk ook. Nee, de keuzes die ik de afgelopen 25 jaar heb gemaakt, maken dat ik zonder mijn stem (in letterlijke en figuurlijke zin) nooit was gekomen waar ik nu ben.

Nu ben ik halverwege de veertig en is het tijd om te delen. Om de X, Y en Z generatie te helpen om dezelfde kansen voor zichzelf te creëren als ik heb gedaan.

Als voorzitter van Fem2Business probeer ik onze leden keer op keer te overtuigen dat ze zich moeten laten zien, dat ze moeten pronken en dat ze zich moeten laten horen. Vertel op feestjes wat je doet, wees trots, schrijf en reageer op LinkedIn, sluit je aan bij interessante netwerkclubs, meng je in discussies, maar zorg ook dat jezelf blijft voeden. Lees de krant, volg social media, ga in gesprek, toon interesse en stel vragen.

Tegen mijn studenten op de Hogeschool van Amsterdam zeg ik; ontwikkel jezelf, ga niet mee met de massa, ga niet op in de massa. Ga met een open blik de wereld in en pak je kansen. Dus wacht niet af, maar ga pro-actief die arbeidsmarkt op. Laat jezelf horen.

Onze Rake huurders, flexers, vergaderaars en bezoekers van Pand Raak breng ik in contact met elkaar, vertel en leg uit wie wat doet en geef ze vervolgens de gelegenheid hun verhaal te vertellen, hun vragen te laten stellen, hun kennis te delen, hun stem te laten horen.

En tegen jullie wil ik zeggen; zijn er mensen die geen geloof hebben in jou? Fuck them. Laat je stem horen en bewijs het tegendeel!

opening Gemeentehuis Pand Raak 4 opening Gemeentehuis Pand Raak 4