Mooie verhalen

Mooie verhalen, ik ben er dol op. En al helemaal op mooie verhalen met een bijzondere afloop. Van die verhalen die je doen glimlachen. Of even laten nadenken. Of liever nog, je een traan doen laten. Yep. Ik ben een onvervalste romanticus. Ik beken. Maar het volgende verhaal is raak en raakt. Wie weet jou ook.

Er was namelijk eens een kleine jongen uit Schagen. Ad Deutekom was zijn naam. Op de LTS ontwikkelde hij al snel een passie voor auto’s. Niet heel gek met een vader die de enige ziekenauto van de stad bestuurde en daarnaast een taxibedrijf had.

Automonteur dat werd zijn beroep. Maar hij had ook het ondernemersbloed van zijn vader geërfd en startte een eigen garage. Een Fiat garage midden in de stad, op het Noord. De zaken gingen goed en al snel had Ad een mooi bedrijf opgebouwd. Zijn broer kwam erbij en ze waren op zoek naar goede medewerkers.

Op een dag was daar een jonge knul met net zo een grote liefde voor auto’s. Het was de zoon van de directeur van het postkantoor aan de Laan. De verkering van Ad werkte daar en een linkje was snel gelegd. André van Kesteren was zijn naam.

Beide heren deelden veel en werden niet alleen collega’s, maar ook goede vrienden. Tot op een dag het noodlot toesloeg. Op 42-jarige leeftijd overleed Ad aan een hartstilstand.

De jaren verstreken, maar het contact tussen André en zijn gezin en het gezin van Ad bleef. Wanneer zoiets gebeurt heb je een band voor het leven.

We maken een sprongetje in het verhaal en gaan naar 2015. De twee jongste dochters van Ad hebben een idee en besluiten dat in praktijk te gaan brengen. Het resulteert in Pand Raak. Een plek waar mensen kunnen vergaderen en werken in het oude postkantoor aan de Laan.

Het oude postkantoor inderdaad. Juist, daar waar hun moeder ooit werkte en daar waar André ooit woonde. De eerste keer dat ze er allemaal samen waren was een moment om niet snel te vergeten. Wat zou Ad dit mooi gevonden hebben.

Maar het verhaal is nog niet af. De zoon van André, Ronald, heeft inmiddels een eigen autogarage in Schagen. En toeval of niet, alle drie de dochters van Ad waren op zoek naar een nieuwe auto. En wat denk je? Je raadt het vast. Alle drie rijden ze nu trots rond in hun nieuwe ‘Van Kesteren auto’.

Om dit mooie verhaal compleet te maken nog een laatste toevoeging. Mocht je je namelijk afvragen waar de naam ‘Pand Raak’ vandaan komt, dan heeft dat alles te maken met de goede zinnen die je van het woord ‘raak’  kunt maken. ‘Je hebt me geraakt’, bijvoorbeeld. Of ‘Dat is raak’. Maar er was nog een voorwaarde bij de zoektocht naar een passende naam. Er moest een ‘A’ in voorkomen.

Mooie verhalen. Cirkels die rond zijn. Ik houd er van. Deze keer met een knipoog naar boven…

 

Marjolein 

 

(foto; Niestadt collectie) 

Deutekom Niestadt foto Deutekom Niestadt foto